Την επιλογή της Θεσσαλονίκης για ένταξη στο πρόγραμμα «Smarter Cities Challenge» (@CitiesChallenge), ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016, η IBM.
Στην πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης στην ΙΒΜ παρουσίασε το όραμά του για μια «Έξυπνη Πόλη», επικεντρώνοντας στην ανάγκη για συνεργασία και συνέργεια όλων των φορέων της πόλης στο πεδίο της ανταλλαγής και της κοινής χρήσης δεδομένων του κάθε φορέα. Η πρόκληση που θέλει να αντιμετωπίσει η Θεσσαλονίκη με τη συνδρομή της ΙΒΜ είναι να δημιουργηθεί μια ψηφιακή πλατφόρμα, συνεργατικού χαρακτήρα (δηλαδή, όλοι οι φορείς της πόλης θα συνεισφέρουν δεδομένα τους), η οποία θα παρέχει ανοιχτά δεδομένα (π.χ. για τον τουρισμό, τα αξιοθέατα, τον πολιτισμό, την επιχειρηματικότητα, το περιβάλλον, την κυκλοφορία, τα απορρίμματα, οικονομικά στοιχεία, κ.ο.κ.) προς χρήση από όλους (μεμονωμένους πολίτες, ερευνητές και ακαδημαϊκούς, επιχειρηματίες, φορείς λήψης αποφάσεων, εκπαιδευτικά ιδρύματα, συλλογικούς φορείς, κ.ά.).
Η ψηφιακή, συνεργατική πλατφόρμα ανοιχτών δεδομένων θα δώσει τη δυνατότητα στον μέσο πολίτη να έχει ανά πάσα στιγμή έναν μεγάλο όγκο στοιχείων και πληροφοριών για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και στους ερευνητές και ακαδημαϊκούς να υποστηρίξουν τις έρευνές τους, ενώ θα ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία ψηφιακών εφαρμογών που διευκολύνουν την καθημερινότητα και κατά συνέπεια θα δώσει τη δυνατότητα σε έναν ολόκληρο κλάδο να αναπτυχθεί, συμβάλλοντας έτσι στη και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.
Επιπλέον, η συνεργατική πλατφόρμα ανοιχτών δεδομένων οδηγεί στη διαφάνεια, στη συμμετοχικότητα και στη λογοδοσία, ενώ επιτρέπει στους συμμετέχοντες φορείς να ελέγχουν, να επανασχεδιάζουν και να βελτιώνουν τόσο τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, όσο και τις διαδικασίες σχεδιασμού και εφαρμογής των πολιτικών και δράσεών τους.
Στόχος της όλης προσπάθειας είναι η παροχή των καλύτερων δυνατών ψηφιακών υπηρεσιών προς τους Θεσσαλονικείς, αλλά και η τοπική ανάπτυξη.
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Smarter Cities Challenge» της ΙΒΜ, η εταιρεία παρέχει δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε δήμους και περιφέρειες ανά τον κόσμο, προκειμένου να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν καίρια ζητήματα της περιοχής τους.
Μετά την επιλογή του Δήμου Θεσσαλονίκης και την ένταξή του στο πρόγραμμα «Smarter Cities Challenge», ομάδα έξι εμπειρογνωμόνων και εξειδικευμένων συμβούλων της εταιρείας θα επισκεφθεί την πόλη στις αρχές Νοεμβρίου. Η αντιπροσωπεία της ΙΒΜ θα συνεργαστεί με τα στελέχη του Δήμου Θεσσαλονίκης και τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο ο Δήμος μπορεί να δημιουργήσει τη συνεργατική ηλεκτρονική πλατφόρμα ανοιχτών δεδομένων για τη συλλογή, ανάλυση και ανταλλαγή δεδομένων με το οικοσύστημα της πόλης (πανεπιστήμια, επιχειρήσεις, πολίτες κ.ά.).
Ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την ΙΒΜ που επέλεξε τον Δήμο Θεσσαλονίκης για το πρόγραμμα «Smarter Cities Challenge». Επισήμανε ότι η πρωτοβουλία του Δήμου να μετάσχει στη διαγωνιστική διαδικασία της εταιρείας εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της δημοτικής Αρχής για δικτύωση και συνέργειες με διεθνείς οργανισμούς και επιχειρήσεις που μπορούν να συνεισφέρουν τεχνογνωσία στη Θεσσαλονίκη. Υπενθύμισε, τέλος, τη γενικότερη προσπάθεια του Δήμου να στραφεί προς την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, εκπονώντας ένα στρατηγικό σχέδιο για την μετεξέλιξη της Θεσσαλονίκης σε «Έξυπνη Πόλη», υπό την εποπτεία αρμόδιου Αντιδημάρχου και του Chief Digital Officer του Δήμου, με την υποστήριξη του Τμήματος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. «Πρόκειται για ένα πολύ φιλόδοξο εγχείρημα που επιχειρεί να φέρει κοντά όλους τους φορείς της πόλης για να δουλέψουμε προς την κατεύθυνση της ανοιχτής και συμμετοχικής διακυβέρνησης, μέσα από τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και των ανοιχτών δεδομένων. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της πρωτοβουλίας και στοχεύει να κινητοποιήσει όλη την πόλη, ώστε όλοι μαζί να παρέχουμε δεδομένα για να παραχθεί έτσι αξία για την πόλη».
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΙΒΜ Ελλάδας και Κύπρου, Σπύρος Πουλίδας, αναφέρει ότι η πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης ήταν ιδιαίτερα ελκυστική και αποτέλεσε πρόκληση για την εταιρεία, η οποία θα θέσει τις υπηρεσίες και την τεχνογνωσία της στη διάθεση του Δήμου. «Η εν λόγω συνεργασία αποβλέπει στην παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών στον πολίτη και θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης», τονίζει ο κ. Πουλίδας.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό και τις επιτυχίες του προγράμματος είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση www.smartercitieschallenge.org.