Η Θεσσαλονίκη αποτελεί την πρώτη πόλη που εστίασε δυναμικά στον χώρο των καινοτόμων δράσεων πληθοπορισμού (crowdsourcing). Ο σκοπός είναι η ενεργοποίηση του δυναμικού της πόλης για τη δημιουργία διαδικτυακών εφαρμογών και εφαρμογών για κινητές συσκευές.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει ήδη ολοκληρώσει με απόλυτη επιτυχία δύο σχετικές δράσεις, την «Εφαρμογές για τη Θεσσαλονίκη» (Apps4Thessaloniki) και το Hackathon Θεσσαλονίκης, ενώ σκοπεύει στην συνέχιση ανάληψης παρόμοιων δράσεων και πρωτοβουλιών.
Η διοργάνωσή των παραπάνω δράσεων πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το διεθνούς κύρους Open Knowledge Foundation - Ίδρυμα Ανοιχτής Γνώσης Ελλάδος και την Ερευνητική Μονάδα URENIO του Α.Π.Θ.
Το όλο εγχείρημα στηρίζεται σε δύο σύγχρονες τάσεις ανάπτυξης εφαρμογών έξυπνων πόλεων –και, συγκεκριμένα:
• Στο crowdsourcing, όπου βασική ιδέα είναι η ανάθεση μιας εργασίας, που παραδοσιακά εκτελούνταν από έναν υπάλληλο ή έναν εργολάβο, σε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων ή σε μία κοινότητα (πλήθος), μέσω ανοικτής πρόσκλησης,
• Στα ανοιχτά δεδομένα, στο πλαίσιο των οποίων δημόσιοι φορείς παρέχουν πρόσβαση σε δεδομένα πολιτιστικού, οικονομικού, ερευνητικού κ.λπ. ενδιαφέροντος, ώστε να είναι δυνατή η επαναχρησιμοποίησή τους για τη δημιουργία εφαρμογών προστιθέμενης αξίας.