Hackathon Θεσσαλονίκης

Ο διαγωνισμός Hackathess που διοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το διεθνούς κύρους Open Knowledge Foundation – Ίδρυμα Ανοιχτής Γνώσης Ελλάδος, την Ερευνητική Μονάδα URENIO του Α.Π.Θ., τη Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης του Δήμου Θεσσαλονίκης EUROPE DIRECT,  πραγματοποιήθηκε στις 29 και 30 Νοεμβρίου 2014 στον ανοιχτό χώρο συνεργατικής εργασίας Coho.

Πρόκειται ουσιαστικά για τη συνέχεια του εξαιρετικά πετυχημένου εγχειρήματος «Εφαρμογές για τη Θεσσαλονίκη – apps4thessaloniki», που είχε συνδιοργανώσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης με τους ίδιους φορείς και είχε μεγάλη απήχηση.

Το Hackathon Θεσσαλονίκης αποτέλεσε ουσιαστικά  μία πρόσκληση σε προγραμματιστές και σχεδιαστές λογισμικού προκειμένου να καταθέσουν ιδέες και προτάσεις για εφαρμογές που θα βελτιώσουν τη λειτουργία του Δήμου και την ποιότητα ζωής στην πόλη.

Στη διάρκεια του μαραθωνίου, 11 ομάδες αποτελούμενες από έναν έως τρεις προγραμματιστές κλήθηκαν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της τεχνολογίας και τα ανοιχτά δεδομένα του Δήμου Θεσσαλονίκης και να αναπτύξουν έξυπνες εφαρμογές web και κινητών τηλεφώνων, εστιάζοντας σε τέσσερις θεματικές ενότητες: οικονομικά, δίκτυα και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, ποιότητα ζωής και διακυβέρνηση.

Η κριτική επιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε από στελέχη του Δήμου Θεσσαλονίκης, πανεπιστημιακούς, ερευνητές και επιχειρηματίες, αξιολόγησε τους συμμετέχοντες με βάση την ποιότητα και την ανάπτυξη της ιδέας, αλλά και τα δυνητικά της αποτελέσματα, δηλαδή τη δυνατότητα που έχει να λύσει πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Στις τρεις πρώτες νικήτριες ομάδες απονεμήθηκαν χρηματικά βραβεία ύψους 3.000, 2.000 και 1.000 ευρώ, σε ειδική εκδήλωση στις 4 Δεκεμβρίου 2014.

Η εστίαση του διαγωνισμού έγινε σε τέσσερις θεματικές ενότητες: οικονομικά, δίκτυα και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, ποιότητα ζωής και διακυβέρνηση. Οι ομάδες αξιοποίησαν τις ιδέες των πολιτών για νέες ψηφιακές εφαρμογές που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού «Εφαρμογές για τη Θεσσαλονίκη», όπως επίσης και τα ανοιχτά δεδομένα που διαθέτει ο Δήμος Θεσσαλονίκης.


Οι εφαρμογές που συμμετείχαν είναι οι εξής: